Halk İnisiyatifi: İrade gasbına karşı sonuç alana kadar meydanları terk etmeyelim!

Kurdistan Halk İnisiyatifi, Wan’daki irade gaspına karşı başta Kurdistan olmak üzere tüm demokrasi güçlerini gençlik ve kadın öncülüğünde meydanlara çıkarak iradesini savunmaya, sonuç alana kadar alanları terk etmemeye çağırdı.

Kurdistan Halk İnisiyatifi, Wan’daki irade gaspına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kurdistan Halk İnisiyatifi, “31 Mart 2024 tarihinde Bakurê Kurdistan ve Türkiye’de gerçekleşen yerel seçimlerde halkımız iradesini ortaya koyarak çok önemli ve tarihi bir zafer elde etmiştir. Seçimlerde halkımız kayyum rejimine, AKP-MHP iktidarının soykırım siyasetine ve Önder Apo’ya yönelik tecride karşı açık ve net bir tutum ortaya koymuştur” dedi.

Kurdistan Halk İnisiyatifi açıklamasında şunlar belirtildi:

“Yerel seçimler tümüyle anti-demokratik ortamda gerçekleşmiş, işgalci Türk devleti Kürt halkının iradesine başta Şirnex, Bedlîs ve Qers olmak üzere onlarca il ve ilçede müdahale etmiştir. Halkımız seçim günü dışarıdan taşınan asker-polis oyları ile yapılan irade gaspına anında, ‘Hırsız var, söyle sen nerelisin’ diyerek tepkisini göstermiş, büyük bir kararlılıkla iradesine yapılan bu darbeye karşı net bir tutum ortaya koymuştur. Kürt halkının seçme ve seçilme hakkına akla hayale gelmeyecek müdahaleler yapılarak, Kürt halkının iradesinin gasp edilmesine dönük girişimler 31 Mart seçimlerini her yönü ile gayri meşru kılmıştır.

Mühendislik çalışması ile on binlerce asker-polis taşınarak Kürt halkının iradesinin gasp edilmesi, dünyada eşi benzeri olmayan faşizan bir uygulama olarak dünya siyasi tarihine şimdiden girmiştir. AKP-MHP rejimi, Kürt halkının iradesini gasp etmeye dönük akla hayale gelmeyecek uygulamalarını seçim sonrası da devam ettirmektedir. Kürt halkı kendisine karşı yürütülen eşi benzeri olmayan baskı politikaları ve iradesini gasp etme çabalarına karşı her yerde direnişini büyük bir kararlılıkla sürdürmektedir.

Faşizan AKP-MHP rejimine karşı Kurdistan halkı Van’da yerel seçimlerde büyük bir zafer kazanarak, 14 ‘te 14 yaparak Türkiye siyasi tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. AKP-MHP iktidarı, buna tahammül edemeyerek Van halkının iradesini gasp etmeye dönük yeni bir komplo geliştirmeye çalışmaktadır. Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığı’na seçilen Abdullah Zeydan, tüm hukuki ve yasal süreçleri yerine getirerek adaylık sürecinin netleşmesi, bunun YSK tarafından onaylanmasına rağmen darbe niteliğinde bir girişimle seçilme hakları elinden alınmaya çalışılmaktadır. Tüm yasal süreçlerin yerine getirilmesi ve YSK tarafından onaylanmasına rağmen 29 Mart günü mesai saatinin bitimine 5 dakika kala Adalet Bakanlığı’nın girişimi ile jet hızıyla kurulan mahkeme ile Abdullah Zeydan’ın hakları elinden alınmıştır. Hiçbir savcılık itirazı olmamasına rağmen oynanan bir tiyatro ve paspaye bir mahkeme kararı ile Wan halkını iradesi gasp edilmeye çalışılmaktadır.

Kürt halkının iradesini gasp etmeye dönük geliştirilen akla-hayale gelmeyecek siyasi soykırım uygulamalarına karşı sessiz kalmak, tepki göstermemek, isyan etmemek hiçbir şekilde kabul edilemez ve insanlığa sığmaz. Kürt halkının siyasi iradesine dönük gerçekleştirilen bu alçakça uygulamalara karşı tüm Kürt halkı ve demokrasi güçleri bulunduğu her yerde isyan niteliğinde tepki göstermesi demokrasinin vazgeçilmez bir gereğidir.

Kurdistan Halk İnisiyatifi olarak başta Kurdistan olmak üzere tüm demokrasi güçlerini milyonlar olup gençlik ve kadın öncülüğünde meydanlara çıkarak iradesini savunmaya, tüm yaşamı durdurup sonuç alana kadar harekete geçmeye ve alanları terk etmemeye çağırıyoruz.

Gün birlik olma ve onuruna sahip çıkarak iradesini sonuna kadar savunma günüdür.”